resepi ayam mudah

Resepi Perap Ayam BBQ Sedap !

Resepi Perap Ayam – Hai korang semua ! berjumpa kembali bersama kami admin resepi ayam mudah yang senantisa berkongsi pelbagai macam jenis resepi ayam mudah dan resepi ayam sedap terkini. Kali ni kami nak kongsikan resepi ayam lagi, yang nak kami kongsikan kali ni ialah resepi perap ayam bbq atau resepi ayam perap bbq. Ayam perap bbq salah satu makanan yang menjadi kegemaran di khalayak ramai Malaysia. Kerana itu lah kami admin resepi ayam mudah berkongsi resepi perap ayam BBQ sedap tuk awak semua.  Resepi ayam perap bbq sebenernya sudah banyak dikongsikan di Google tapi kami tetap kongsikan resepi perap ayam bbq ni.

Ayam Perap BBQ

Ayam Perap BBQ

Resepi ayam perap bbq ni sangat lah mudah tuk dibuatnya kerana pada resepi ayam bbq ni tak guna banyak bahan-bahan yang sulit tuk dicari dan cara buatnya pun sangat mudah tak perlu  skill khusus tuk dibuatnya. Bagi awak yang sedang mencari resepi ayam perap bbq di google tak perlu pusing-pusing lagi kerana kami sudah menyediakan resepi perap ayam BBQ sedap dibawah ni. Resepi perap ayam yang kami sajikan kami bicangkan secara step by step tuk memudahkan awak semua memasak resepi perap ayam bbq supaya mempunyai rasa yang sangat lazat dan sedap ketika di makan. Sudah tak perlu buang-buang masa lagi, sila rujuk resepi perap ayam bbq di bawah ni.

Resepi Perap Ayam BBQ Sedap

Bahan-Bahan Yang Digunakan :

  1. garam secukup rasa
  2. 2 batang serai
  3. 1 sudu besar serbuk cili
  4. 5 ulas bawang putih
  5. 10 ulas bawang merah
  6. 1 botol sos BBQ(ada jual kat supermarket p la carik apa2 brand pun ok)
  7. 3 sudu besar mentega/margerin or minyak
  8. 2 sudu teh serbuk kunyit
  9. 1 labu bawang besar
  10. ½ inci lengkuas
  11. 1 sudu teh serbuk lada sulah@lada hitam(saya buh lada hitam best lagi dr lada putih)
  12. 3 sudu besar madu
  13. 1/2 cawan kicap pekat manis(saya buh tak sampai 1/2 pun ni agak2 ye kang negro lak ayam nya)
  14. 1 inci halia

Cara Memerap :

  1. Kisar bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas & serai
  2. Gaul rata bahan kisar dengan semua bahan lain.
  3. Tuangkan ke atas ayam dan perap selama 3 jam pada suhu bilik.

NOTES :

Selain ayam, boleh guna sosej atau daging juga. Untuk ayam & daging, sebaiknya kelar2 sikit isinya sebelum diperap supaya bahan perapan lebih meresap.Baki perap boleh simpan didalam peti sejuk, tuk digunakan di masa akan datang. BBQ lebih sedap diperap lebih lama. Mula-mula perap sekurang-kurangnya 3 jam dalam suhu bilik, lepas tu masukkan dlm peti sejuk. Pada hari yg nak masak nanti, baru keluarkan, dan biarkan ais cair dulu.

Baca Juga : Resepi Ayam Panggang Mudah dan Sedap

Bagaiamana mudah bukan resepi ayam perap bbq diatas ? Sudah tentu mudah kerana kami sudah jelasakan secara step by step supaya awak semua paham dan cepat pandai. Bila awak dah pandai buat resepi perap ayam bbq diatas jangan lupa tuk kongsikan pada kawan-kawan awak dan sanak sodara awak semua. Selamat Mencuba !

Resepi Perap Ayam BBQ Sedap ! | maup | 4.5