resepi ayam mudah

Resepi Ayam Perap Simple !

Resepi Ayam Perap – Assalamu’alaikum dan salam sejahtera kepada awak semua. Berjumpa kembali bersama kami admin resepi ayam mudah yang senantisa berkongsi pelbagai macam jenis resepi ayam mudah dan resepi ayam sedap terkini. Kali ni kami kan berkongsi resepi lagi. Yang kan kami kongsikan kali ni adalah resepi ayam perap atau resepi perap ayam bakar simple. Ayam perap ni sudah tentu tak asing lagi ditelinga awak semua kerana banyak kedai yang menjual ayam perap dengan harga yang murah. Selain itu ayam perap ni juga mempunyai rasa yang amat lazat dan sedap jadi tak hairan juga bila resepi ayam perap ni banyak digemari dikhalayak ramai. Resepi ayam perap ni mempunyai macam-macam rasa ada resepi ayam perap bbq, resepi perapan ayam madu,resepi ayam perap black pepper, dan resepi ayam perap kicap. Meskit seperti tu rasa ayam perap ni tetaplah lezat dan sedap semua tu tergantung selera awak mau rasa yang bagaimana.

Ayam Perap Simple

Ayam Perap Simple

Resepi ayam perap simple ni mempunya cara membuat yang mudah. Kenapa seperti tu ? kerana resepi ayam perap ni tak guna bahan-bahan yang susah tuk dicari. Bahan-bahan yang guna tuk memasak resepi ayam perap ni mudah tuk dicari. Bagi awak yang sudah tak sabar dengan resepi ayam perap ni tak perlu pusing-pusing lagi kerana kami sudah menyediakan resepi ayam perap dibawah ni. Sudah tak perlu buang masa lagi sila rujuk resepi ayam perap simple.

Resepi Ayam Perap Simple

Bahan-Bahan Yang Digunakan :

  1. 2 batang serai
  2. 1 sudu besar serbuk cili
  3. 3 sudu besar mentega/margerin or minyak
  4. 3 sudu besar madu
  5. 1 labu bawang besar
  6. 1/2 cawan kicap pekat manis(saya buh tak sampai 1/2 pun ni agak2 ye kang negro lak ayam nya)
  7. 10 ulas bawang merah
  8. 1 inci halia
  9. 5 ulas bawang putih
  10. 1 sudu teh serbuk lada sulah@lada hitam(saya buh lada hitam best lagi dr lada putih)
  11. 2 sudu teh serbuk kunyit
  12. 1 botol sos BBQ(ada jual kat supermarket p la carik apa2 brand pun ok)
  13. garam secukup rasa
  14. ½ inci lengkuas

Cara Memerap :

  1. Kisar bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas & serai
  2. Gaul rata bahan kisar dengan semua bahan lain.
  3. Tuangkan ke atas ayam dan perap selama 3 jam pada suhu bilik.

Tambahan:

  • Selain ayam, boleh guna sosej atau daging juga.
  • Untuk ayam & daging, sebaiknya kelar2 sikit isinya sebelum diperap supaya bahan perapan lebih meresap.
  • Baki perap boleh simpan didalam peti sejuk, utk digunakan di masa akan dtg.
  • BBQ lebih sedap diperap lebih lama.
  • Mula-mula perap sekurang2nya 3jam dlm suhu bilik, lepas tu masukkan dlm peti sejuk.
  • Pada hari yg nak masak nanti, baru keluarkan, dan biarkan ais cair dulu.

Baca Juga : Resepi Ayam Goreng Korea Sedap !

Sekian resepi ayam perap simple ni semoga resepi yang kami kongsikan kali ni menambah ilmu pengetahuan kuliner awak semua. Jadi, jangan lupa tuk kongsikan pada kawan-kawan awak atau sanak sodara awak supaya mereka pun boleh membuat resepi ayam perap simple ni. Selamat mencuba.

Pencarian resepi terkini:

  • cara perap ayam bakar simple
  • resepi ayam perap
  • ayam perap simple
  • perapan ayam simple
  • perap ayam simple
  • perap ayam mudah dan sedap
  • cara untuk perap ayam yang paling mudah
  • perapan untuk ayam mudah dan sedap
  • resipi perap ayam
  • resepi marinate ayam sedap
Resepi Ayam Perap Simple ! | maup | 4.5