resepi ayam mudah

Resepi Ayam Masak Sos Tiram

Resepi Ayam Masak Sos Tiram – Assalamu’alaikum dan salam sejahtera untuk awak semua berjumpa kembali bersama kami admin resepi ayam mudah yang senantisa berkongsi pelbagai macam jenis resepi ayam mudah dan resepi ayam sedap terkini. Kali ni kami kan berkongsi resepi ayam lagi, akan tetapi yang kan kami kongsikan kali ni adalah resepi ayam masak sos tiram atau  resepi ayam masak sos tiram simple. Resepi ayam masak sos tiram ni sangat digemari dikhalayak ramai. Resepi ayam masak sos tiram ni sangat cocok dimakan masa masih hangat ayamnya. Selain itu ayam masa sos tiram juga menjadi resepi ayam masak yang sering disajikan pada tetamu atau pada hari raya tiba. Kenapa ? kerana resepi ayam masak sos tiram simple ni mempunyai rasa yang sangat lazat dan sedap jadi tak hairan bila resepi ayam masak sos tiram ni menjadi kegemaran khalayak ramai.

Ayam Masak Sos Tiram

Ayam Masak Sos Tiram

Resepi ayam masak sos tiram ni banyak yang mencari di google jadi tak hairan bila kami ingin mengkongsikan resepi ayam masak sos tiram kepada awak semua. Resepi ayam masak sos tiram ni mempunyai cara membuat yang mudah. Resepi ayam masak sos tiram mudah bila awak mengikuti step by step yang kami sediakan dibawah ni. Bagi awak yang sudah tak sabar dengan resepi ayam masak sos tiram tenang saja tak perlu pusing-pusing lagi tuk mencari resepi ayam masak sos tiram di google kerana kami sudah menyediakan resepi ayam masak sos tiram dibawah ni. Jangan buang-buang masa lagi sila rujuk resepi ayam masak sos tiram dibawah ni.

Resepi Ayam Masak Sos Tiram Mudah

Bahan-Bahan Yang Digunakan :

  1. Ayam semestinya..macam nad 3 ketul cukup..
  2. Bawang merah
  3. Bawang putih
  4. Halia
  5. Sos tiram
  6. Sos kicap kipas udang warna merah
  7. Cili merah
  8. Garam

Cara memasaknya

  1. Tumis bawang merah, bawang putih dan haliaa sehingga naik bau.
  2. Dah bau sedap, masukkan sos tiram dan sos kicap.
  3. Dah tu masukkan garam dan penambah perisa secukup rasa.
  4. Masukkan ayam..gaul-gaul kan
  5. Masukkan air sedikit
  6. Sesudah air kurang, masukkan cili merah. Adela warna sikit..hehe..
  7. Dah rasa kuah pekat..cukup semua, apa lagi angkat dan hidang.

Baca Juga : Resepi Ayam Goreng Korea Sedap !

Bagaimana mudah resepi ayam masak sos tiram diatas ? sudah tentu mudah bukan ? Sudah tentu awak semua paham dengan resepi ayam masak diatas kerana kami sediakan resepi ayam masak sos tiram step by step. Jangan lupa bila resepi ayam masak sos tiram ni bermanfaat untuk awak jangan lupa tuk dkongsikan pada kawan-kawan awak atau sanak sodara awak supaya mereka boleh membuat resepi ayam masak sos tiram mudah ni. Selamat Mencuba.

Resepi Ayam Masak Sos Tiram | maup | 4.5