resepi ayam mudah

Resepi Ayam Masak Kari Tanpa Santan Lazat !

Resepi Ayam Masak Kari – Assalamu’alaikum dan salam sejahtera untuk kita semua, berjumpa kembali bersama kami admin resepiayammudah.com yang selalu berkongsi pelbagai jenis resepi ayam mudah dan resepi ayam terlazat. Kali ini kami akan mencuba berkongsi resepi kepada kalian, resepi yang akan kami share pada anda semua adalah resepi ayam kari simple dan resepi ayam masak kari simple lazat. Resepi ayam masak kari tanpa santan ini memang boleh jadi resepi ayam yang paling lazat dan menjadi kegemaran dikhalayak ramai masyarakat Malaysia. Hal ini yang boleh jadi alasan kami berkongsi resepi ayam masak kari kering kepada anda kakak – kakak semua. Resepi ayam masak kari tanpa santan ini memang mempunyai rasa yang sangat lazat dan membuat lidah ingin memakan ayam masak kari lagi.

Ayam Masak Kari

Ayam Masak Kari

Resepi ayam masak kari kering dan resepi ayam masak kari simple ini tidak terlalu susah untuk membuatnya apalagi resepinya yang digunakan pun tidak terlalu sulit dicari. Resepi ayam masak kari pun memiliki pelbagai jenis resepi anatara lain resepi ayam masak kari hijau thai, resepi ayam masak kari mamak, dan resepi ayam goreng daun kari. Dari semua jenis resepi ayam masak kari memiliki rasa yang tidak jauh dengan resepi ayam masak kari tanpa santan dan resepi ayam kari simple. Anda sudah mulai tertanya – tanya dengan resepi ayam masak kari sedap ? Kami sudah menyiapkannya untuk anda semua jadi tak perlu bimbang lagi. Sila rujuk Resepi ayam masak kari tanpa santan simple dibawah ini.

Resepi Ayam Masak Kari Tanpa Santan Simple

Bahan – Bahan :

 1. 2 lembar daun jeruk
 2. 5 cm lengkuas (di memarkan)
 3. Minyak goreng (secukupnya saja)
 4. 250 ml santan kental
 5. 3 cm kayu manis
 6. 2 batang serai (di memarkan)
 7. 2 buah kentang (di kupas, iris bentuk dadu atau sesuai selera)
 8. 700 ml santan encer
 9. 1 kg daging ayam (di potong saja jadi 10 atau 12 potong)
 10. 1 lembar daun salam

Bahan Bumbu Halus :

 1. 2 lembar daun jeruk
 2. 2 buah kentang (di kupas, iris bentuk dadu atau sesuai selera)
 3. 2 batang serai (di memarkan)
 4. 250 ml santan kental
 5. 5 cm lengkuas (di memarkan)
 6. 1 kg daging ayam (di potong saja jadi 10 atau 12 potong)
 7. 1 lembar daun salam
 8. Minyak goreng (secukupnya saja)
 9. 700 ml santan encer
 10. 3 cm kayu manis

Cara Membuat Ayam Masak Kari Simple :

 1. Cuci dulu daging ayam kemudian goreng hingga sampai setengah matang atau sampai matang sesuai selera. Tiriskan dulu & biarkan.
 2. Sementara daging ayam sedang ditiriskan, tumislah bumbu-bumbu yang telah dihaluskan. Tumislah hingga aromanya terasa wangi. Masukkanlah santan encernya ke dalam bumbu yang Anda sedang tumis tersebut. Biarkan dulu hingga sampai agak mendidih.
 3. Setelah itu, masukkanlah kentang bersama daun jeruk, daun salam, kayu manis, batang serai dan juga lengkuasnya. Tunggu dulu hingga kentangnya jadi setengah matang atau sampai cukup empuk.
 4. Masukkanlah daging ayamnya, setelah itu masak hingga tampak mendidih serta semua bumbunya telah meresap ke dalam daging ayam.
 5. Apabila sudah mendidih, masukkanlah santan kentalnya & tunggu sampai mendidih lagi. Sambil Anda menunggu karinya mendidih, aduklah kari ayam tersebut agar santannya tidak pecah ataupun menggumpal.
 6. Apabila sudah matang, angkatlah kari ayam tersebut dari atas kompor dan sajikanlah di dalam sebuah mangkok saji.

Baca Juga : Resepi Ayam Goreng Berempah Simple dan Sedap

Bagaimana sudah paham belum resepi ayam masak kari tanpa santan dan cara membuatnya ? Pastinya anda semua sudah paham betul resepi ayam masak kari dan cara membuatnya. Jangan lupa apabila anda sudah bisa membuat resepi ayam masak kari simple ini share pada kawan – kawan atau keluarga terdekat anda, agar mereka juga bisa membuat resepi ayam masak kari kering ini. Selamat Mencoba.

Resepi Ayam Masak Kari Tanpa Santan Lazat ! | maup | 4.5