resepi ayam mudah

Resepi Ayam Masak Hijau Simple

Resepi Ayam Masak Hijau – Assalamu’alaikum kawann semua… Berjumpa kembali bersama kami admin resepi ayam mudah yang selalu senantisa berkongsi pelbagai macam jenis resepi ayam mudah dan resepi ayam terkini kepada awak semua. Kami admin resepi ayam mudah akan berkongsi resepi ayam mudah lagi, akan tetapi kali ni berbeza kerana yang kami kongsikan kali ni adalah resepi ayam masak hijau simple atau resepi ayam masak cili hijau. Resepi ayam masak sambal hijau ni pada sambalnya menggunakan cili hijau sehingga rasa sambelnya pun tak terlalu pedas dan tak sepedas cili merah. Resepi ayam masak hijau ni mempunyai rasa yang sangat lazat dan sedap jadi tak hairan banyak yang pusing-pusing mencari resepi ayam masak hijau di google. Tapi tak perlu pusing-pusing mencari resepi ayam masak hijau simple ni kerana kami telah menyediakannya dibawah beserta cara membuatnya.

Ayam Masak Hijau

Ayam Masak Hijau

Resepi Ayam masak sambal hijau chef ismail ni sangat mudah tuk dibuatnya. Selain mudah tuk dibuatnya rasanya pun sangat lah sedap dan lazat. Resepi ni tak perlu bahan yang terlalu banyak kerana resepi ayam masak hijau ni sangat lah simple. Cara membuat resepi ayam masak cili hijau ni juga tak sulit kerana memasaknyapun seperti masak ayam seperti biasanya. Bagi awak yang sudah tak sabar dengan resepi ayam masak hijau sila rujuk resepi ayam masak sambal hijau simple.

Resepi Ayam Masak Hijau Simple

Bahan-Bahan Yang Digunakan :

  1. 1 labu bawang besar (hiris kasar)
  2. 2 batang serai (diketuk)
  3. Garam secukupnya
  4. Minyak masak
  5. Serbuk kunyit
  6. 6 ketul ayam
  7. 2 biji limau kasturi

Bahan Yang Dikisar :

  1. 1 biji bawang besar
  2. 7 biji cili hijau
  3. 7 biji cili api hijau
  4. 3 ulas bawang putih
  5. 1 inci halia
  6. 5 ulas bawang merah

Cara Memasak Ayam Masak Hijau : 

  1. Gaulkan ayam dengan kunyit dan sedikit garam. Goreng hingga masak atau separuh masak.
  2. Tumis bahan kisar dan serai yang dititik sehingga wangi dan pecah minyak. Pastikan bahan kisar ditumis hingga betul- betul masak untuk elakkan rasa maung cili dan sakit perut!
  3. Kalau nak berkuah, tambahkan sedikit air. Masukkan ayam dan perasakan dengan garam. Kacau rata dan tunggu sampai kuah sedikit kering.
  4. Masukkan bawang besar dan kacau rata. Kalau pedas sangat bolehlah tambah sedikit gula ya! Bila bawang dah layu, perahkan limau kasturi dan bolehlah padamkan api.
  5. Dah Siap.

Baca Juga : Resepi Ayam Golek Madu Sedap !

Bagaimana Mudah kan resepi ayam masak hijau simple ni ? Sudah tentu mudah untuk awak semua kerana kami boleh membuat resepi ni secara step by step yang memudahkan awak semua tuk memasak ayam masak hijau ni. Jangan lupa bagi awak yang sudah pandai tuk membuat resepi ayam masak hijau simple ni tuk berkongsi pada kawan atau pun pada sodara awak semua supaya mereka boleh membuat resepi ayam masak hijau ni. Selamat mencuba.

Pencarian resepi terkini:

  • ayam masak hijau simple
  • ayam masak cili hijau simple
  • ayam masak hijau
  • resepi ayam masak cili hijau
  • resepi ayam masak hijau berkuah
Resepi Ayam Masak Hijau Simple | maup | 4.5