resepi ayam mudah

Resepi Ayam Masak Berlada Sedap !

Resepi Ayam Masak Berlada – Hai korang semua gimana kabarnya ? Pasti baik kan ? Berjumpa kembali bersama kami admin resepi ayam mudah yang senantisa berkongsi pelbagai macam jenis resepi ayam mudah dan resepi ayam sedap terkini. Admin resepi ayam mudah nak berkongsi resepi ayam lagi, yang nak kami kongsikan kali ni ialah resepi ayam masak berlada sedap. Resepi ayam masak berlada sedap ni boleh jadi salah satu resepi yang paling dicari-cari sama ibu-ibu. Resepi ayam masak berlada sedap ni kami saran kan pada awak semua kerana resepi ayam masak berlada sedap mempunyai rasa yang sangat lazat dan sedap. Itu yang boleh jadi kan alasan kami tuk kongsikan resepi ayam masak berlada sedap.

Resepi ayam masak berlada sedap ni sangat mudah tuk dibuatnya kerana tak guna bahan-bahan yang tak sulit dicari. Selain tu juga cara memasak ayam masak berlada ini pun sangat mudah tak guna skill memasak yang khusus. Jadi itu juga menjadi alasan kenapa resepi ayam masak berlada ni banyak yang mencari. Bagi awak yang sudah tak sabar dan mulai tertanya-tanya tak perlu awak searching google lagi kerana kami sudah menyediakan resepi ayam masak berlada sedap dibawah ni. Awak tek perlu pening lagi kerana kami sudah menyediakan resepi ayam masak berlada ni step by step supaya awak boleh membuat resepi ayam masak berlada ni mudah dan dapat rasa yang sedap dan lazat. Sudah tak usah buang masa lagi sila rujuk resepi ayam masak berlada sedap dibawah ni.

Resepi Ayam Masak Berlada Sedap

Bahan-Bahan Yang Digunakan :

  1. 1/2 ekor ayam – lumur garam kunyit
  2. 1 biji tomato buah – cincang dadu
  3. 1 – 2 sudu kecil garam
  4. 2 sudu besar gula
  5. 1 biji bawang besar – hiris bulat
  6. 1 asam keping/air asam jawa

Bahan-Bahan Yang Dikisar :

  1. 10 batang cili merah
  2. 3 ulas bawang putih
  3. 5 tangkai cili padi – opsyenal
  4. 7 ulas bawang merah
  5. 2 inci halia

Cara Membuat Resepi Ayam Masak Berlada Sedap :

  1. Ayam dilumur garam kunyit dan digoreng sehingga separuh atau 3/4 masak.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga naik minyak.
  3. Masukkan tomato cincang dadu, air asam jawa/ asam keping, gula dan garam.
  4. Masukkan ayam dan masak sehingga ayam masak, baru dimasukkan bawang mayang bulat.
  5. Sesuaikan rasa. Bila kuah lada terbit minyak dan bawang layu, bolehlah diangkat.
  6. Sedap dimakan dengan nasi atau dimakan dengan roti.
  7. Selesai !

Baca Juga : Resepi Ayam Berkuah Sedap dan Lazat !

Bagaimana mudah kan resepi ayam masak berlada diatas tadi ? Sudah tentu mudah kerana kami kongsikan resepi ayam masak berlada sedap ni step by step sehingga awak mudah tuk pahami resepi ayam masak berlada diatas. Bila awak dah pandai atau nak buat resepi ayam masak berlada diatas jangan lupa kongsikan resepi ayam masak berlada kepada kawan-kawan awak atau sanak sodara awak supaya mereka pun boleh membuat resepi ayam masak berlada sedap seperti diatas. Selamat mencuba !

Resepi Ayam Masak Berlada Sedap ! | maup | 4.5