resepi ayam mudah

Resepi Ayam Goreng Berempah Simple dan Sedap

Resepi Ayam Goreng Berempah – Assalamu’alaikum semuanya berjumpa kembali bersama kami resepiayammudah.com yang akan berkongsi pelbagai macam jenis resepi ayam terlazat dan tersedap. Kali ini kami akan berkongsi resepi ayam goreng berempah simple atau resepi ayam goreng berempah rangup. Resepi ayam goreng berempah mamak ini memang sangat lezat dan membuat lidah anda tertagih untuk mencuba ayam goreng berempah lagi. Resepi ayam goreng berempah chef wan dan resepi ayam goreng berempah simple kami pun rasanya tidak beda jauh, rasa yang dihasilkan pun sama sama lezat. Ayam goreng berempah adalah salah satu resepi ayam goreng yang menjadi kegemaran khalayak ramai hal ini dikeranakan ayam goreng berempah ini memiliki rasa yang sangat lazat dan mat gebu. Resepi ayam goreng berempah mat gebu dan resepi ayam goreng berempah sedap ini memang banyak digemari dan dicari resepinya itu yang menjadi alasan kami kenapa harus berkongsi resepi ayam goreng berempah simple ini.

Ayam Goreng Berempah

Ayam Goreng Berempah

Resepi ayam goreng berempah mempunyai pelbagai macam jenis resepinya seperti resepi ayam goreng berempah madu dan masih banyak lainnya. Resepi ayam goreng berempah simple dan sedap ini sangat mudah dibuatnya dan bahan – bahannya pun sangat sedikit yang digunakannya. Bila anda sudah tertanya – tanya dengan resepi ayam goreng berempah mudah ? anda sudah tak perlu pening – pening lagi hal ini dikeranakan kami telah menyediakan resepi ayam goreng berempah simple dan sedap. Sila rujuk resepi ayam goreng berempah simple dan resepi ayam goreng berempah rangup dibawah ini.

Resepi Ayam Goreng Berempah Simple dan Sedap

Bahan – bahan yang digunakan :

 1. 2 batang daun kari, daun sahaja
 2. 2 sudu besar serbuk kari ayam atau daging
 3. minyak masak, cukup untuk mengisi kuali kira-kira 3cm mendalam
 4. 1 sudu besar lada hitam
 5. 1 sudu besar garam
 6. 4 batang serai
 7. 1 ekor ayam, dipotong 12 bahagian
 8. 15g lengkuas
 9. 3 bawang merah besar
 10. 1 biji bawang putih
 11. 20g halia
 12. 2 sudu besar gula

Cara membuat resepi ayam goreng berempah chef wan :

 1. Dalam pengisar, masukkan bawang putih, bawang merah, halia, serai dan lengkuas, dan kisar sehingga halus. Jika perlu, tambah sedikit air untuk membantu proses pengadunan. Tuangkan campuran ke dalam mangkuk.
 2. Masukkan daun kari, serbuk kari, serbuk pati ayam, gula, garam dan lada hitam ke dalam adunan. Kacau sehingga sebati.
 3. Masukkan ayam ke dalam campuran dan salutkan ayam dengan sama rata. Tutup dan simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya dua jam atau, sebaik-baiknya, semalaman.
 4. Panaskan minyak dalam kuali sehingga ia panas dan bersedia untuk menggoreng, kira-kira 180°C hingga 200°C.
 5. Berhati-hati bila memasukkan ayam ke dalam kuali, dan jangan isi kuali dengan terlampau banyak ayam. Ayam boleh dimasak berkumpulan jika kuali anda tidak cukup besar.
 6. Terbalikkan ayam setiap 4 hingga 5 minit untuk memastikan ayam dimasak dengan sama rata. Warnya kulit ayam yang sudah masak adalah perang keemasan gelap, dan suhu dalaman harus di antara 66°C hingga 73°C. Ia akan mengambil kira-kira 15 hingga 20 minit untuk ayam masak dengan betul, bergantung kepada saiz dan potongan ayam anda.
 7. Rehatkan ayam goreng berempah yang dimasak di atas beberapa tuala kertas untuk mengeluarkan minyak lebihan sebelum dihidangkan.

Bagaimana sudah tahu bukan resepi ayam goreng berempah simple dan cara membuatnya ? Sudah tentu anda semua paham dengan resepi ayam goreng berempah simple dan cara membuat ayam goreng berempah diatas. Bila anda sudah bisa membuat ayam goreng berempah jangan lupa anda share kepada kawan – kawan anda semua agar kawan – kawan anda semua juga bisa membuat resepi ayam goreng berempah simple dan sedap ini. Selamat Mencuba.

Pencarian resepi terkini:

 • resepi ayam goreng berempah chef wan
Resepi Ayam Goreng Berempah Simple dan Sedap | maup | 4.5