resepi ayam mudah

Resepi Ayam Butter Simple

Resepi Ayam Butter Simple – Berjumpa kembali bersama kami resepi ayam mudah dan sedap yang sentiasa berkongsi pelbagai macam jenis resepi ayam terkini dan resepi ayam mudah dan sedap. Kali ni kami akan mencuba berkongsi resepi yang amat banyak dicari-cari ialah resepi ayam butter simple. Ayam butter ni amat lazat kerana pada penyajiannya ayam masak ni disiram dengan sos butter yang mat sedap. Hal ni juga menyebabkan resepi ayam butter simple ni banyak dicari-cari oleh khalayak ramai masyarakat Malaysia. Resepi ayam butter ni amat banyak dijual dikedai-kedai makan di Malaysia. Akan tetapi bila anda ingin mencuba membuat resepi ayam butter sendiri kami akan berkongsi resepi ayam masak butter simple ni.

Ayam Butter Simple

Ayam Butter Simple

Resepi ayam butter simple amat mudah tuk dibuatnya kerana resepi ayam butter simple ni tak perlu menggunakan bahan yang amat banyak dan bahannya pun sangat mudah tuk dicarinya. Resepi ayam butter simple ni nak guna udang, udang atau sotong. Tapi semua tu tergantung pada anda semua kerana itu selera anda. Yang kan kami kongsikan pada anda kali ni adalah resepi ayam butter simple. Bagi anda yang mulai tertanya-tanya dengan resepu ayam butter simple ni tak perlu payah-payah mencarinya lagi kerana kami telah menyediakan resepi ayam butter step by step supaya anda boleh membuat resepi ayam butter sedap dan lazat. Tak perlu buang masa terlalu lama sila rujuk resepi ayam butter simple mudah dan sedap dibawah ni.

Resepi Ayam Butter Simple

Bahan-Bahan Ayam Butter Simple :

Bahan Ayam :

  1. ketulan isi ayam
  2. garam
  3. tepung gandum
  4. kunyit

Bahan Sos Butter 

  1. 3 sudu besar cooking cream
  2. 3 ulas bawang putih
  3. 1 labu bawang besar
  4. 1 cawan susu cair
  5. 2 sudu besar butter
  6. 1 tangkai daun kari
  7. garam gula secukupnya
  8. 4 tangkai cili api

Cara Membuat Resepi Ayam Butter Simple :

  1. Panaskan kuali dan cairkan butter
  2. Tumis bawang merah , bawang putih , cili dan daun kari sehingga naik bau
  3. Masukkan susu cair dan cooking cream dan biarkan sehingga mendidih dan sedikit memekat
  4. Masukkan ayam dan gaulkan ayam sehingga sebati
  5. Tambah garam dan gula jika perlu
  6. Siap dihidangkan

Itu lah tadi resepi ayam butter simple sangat mudah bukan ? Pastinya anda sudah paham dan pandai tuk buat resepi ayam butter simple diatas. Bila resepi ayam butter diatas sangat bermanfaat jangan lupa tuk berkongsi pada kawan-kawan ataupun sanak sodara supaya mereka boleh membuat resepi ayam butter simple dengan mudah. Selamat Mencuba !

Resepi Ayam Butter Simple | maup | 4.5